Verslag Sachsenring Ernst Dubbink & Jeffrey Buis

03-07-2017

Afgelopen weekend werd de MotoGP van Duitsland verreden op de Sachsenring. Ernst en Jeffrey reden in het bijprogramma 1 wedstrijd in het ADAC NEC kampioenschap. Er was geen vrije training, maar op vrijdag en zaterdag elk een kwalificatie en op zondag werd de wedstrijd over 20 ronden verreden.

De eerste kwalificatie werd droog verreden. Doordat de Sachsenring afgelopen winter een nieuwe laag asfalt heeft gekregen was er veel meer grip dan vorige jaren. Nadeel hiervan is echter, dat de bandenslijtage behoorlijk toe neemt. Ernst kon hierdoor zijn afstelling van vorig jaar niet gebruiken. Hierdoor moest Ernst genoegen nemen met een 14e plaats.
 
Jeffrey had voor dit weekend nog nooit eerder op de Sachsenring gereden en moest het circuit nog leren kennen. Door de vele blinde bochten is de Sachsenring een moeilijk circuit. Desondanks wist Jeffrey een nette 20e tijd te noteren.
 
Op zaterdag regende het tijdens de kwalificatie, waardoor Ernst en Jeffrey hun tijden van vrijdag niet konden verbeteren. Wel zijn beide coureurs naar buiten gegaan om het nieuwe asfalt ook in natte omstandigheden te leren kennen. Dit pakte goed uit en ook in de regen bleek er veel grip te zijn.
 
Toen zondag het licht doofde voor de wedstrijd kende Ernst een hele goede start. Vanaf zijn veertiende plek dook hij als vijfde man de eerste bocht in. Hij kon aansluiting vinden met de kopgroep, maar moest later de kopgroep laten gaan doordat zijn banden te hard sleten. Ernst kwam uiteindelijk een groep van 3 rijders terecht en finishte als achtste. Hij werd daarmee vijfde in de Open klasse.
 
Jeffrey kwam bij de start niet lekker van zijn plek. Door een goede strategie voor de eerste bocht te pakken, hij nam als enige de binnenkant, maakte Jeffrey veel plekken goed. Na ongeveer 10 ronden zag hij een coureur voorbij komen en ging hij het gevecht aan. Een goed gevecht volgde, maar door de slijtage aan de banden ging Jeffrey in de tweede helft van de wedstrijd onderuit en zag een vroegtijdig einde aan zijn wedstrijd.
 
 
Ernst Dubbink: “Het was een lastig, maar leerzaam weekend. Het nieuwe asfalt biedt zoveel grip, dat de banden veel harder slijten dan we gewend zijn. Daardoor moet je jezelf en je motor aanpassen. Voor Jeffrey was het de eerste keer en hij heeft zich goed laten zien. In de eerste kwalificatie deed hij al erg zijn best. Op zaterdag zette hij zelfs een dertiende tijd neer in de regen. Ook in de wedstrijd deed Jeffrey het goed. Het is jammer dat hij onderuit ging, want hij reed een goede wedstrijd.”
 
De volgende race wordt verreden van 4 t/m 6 augustus op het circuit van Brno, wederom in het bijprogramma van de MotoGP.