Walid toont snelheid

08-05-2017

Verslag Red Bull Rookies Jerez Walid Soppe

Afgelopen weekend waren de 1e 2 races van de Red Bull Rookies Cup waar Walid Soppe voor het 3e jaar in uitkomt.

Onderstaand het verslag van dit weekend

Walid toont snelheid maar gaat met lege handen naar huis

Kwalificatie:

In de kwalificatie noteerde hij de 11e tijd en was nog niet geheel tevreden over de afstelling van zijn motorfiets, vooral de voorzijde gaf problemen. Er werd dan ook wat aangepast aan de vering in de hoop dat dit de problemen zou oplossen. Walid was na afloop vol vertrouwen, hij kon constante tijden rijden zonder een groep of een slipstream en was overtuigd dat hij met de snelsten mee kon.

Race 1: mogelijk podium te einde in voorlaatste ronde….

Tot de voorlaatste ronde streek Walid om het podium in Jerez. Tijdens de eerste Europese Grand Prix stoomde Walid vanaf een elfde startplaats op naar een tweede positie. Kort daarna liet hij zich bewust iets terugzakken om vervolgens in de laatste twee ronden aan te zetten. Echter bij het uitkomen van de laatste bocht vlak voor het ingaan van de laatste ronde maakte Walid een highsider en was de race ten einde. De Japanner Kazuki Masaki kon Walid niet meer ontwijken en kwam tevens ten val. Hierop volgend werd direct de rode vlag getoond en was de race ten einde. De eindklassering werd bepaald naar de doorkomst na 14 ronden. Omdat Walid niet binnen een bepaalde tijd binnen kwam werd Walid hier niet in opgenomen.

Na de crash werd Walid direct naar het medical centre gebracht om daar alle controles te doen. Omdat er over Walid zijn buik gereden was moest hij naar het ziekenhuis voor het maken van foto’s. Na lang wachten kwam het verlossende woord dat er niets bijzonders op de foto’s was te zien. De uitslag is gedeeld met het circuit en dat betekent dat Walid ook ik race twee mag starte

Walid Khan Soppe over race 1:

Ik moest vanaf een elfde plaats komen maar ik kwam redelijk snel richting de kopgroep. Ik kon naar Rory Skinner rijden maar in de laatste sector begon de motor hevig te trillen waardoor ik veel kracht moest zetten en dit ging ten koste van mijn snelheid. Ik liet mij bewust afzakken om mooi achter het achtervolgende groepje te gaan zitten. In de laatste twee ronden besloot ik er voor te gaan en haalde ik twee man in. Mijn doel was om als derde het rechte stuk op te komen maar ik moest een krappe lijn rijden omdat Salac rechts naast mij zat en hierdoor maakte ik een highsider vlak voor de laatste ronde.

Race 2: een vroege DNF in race 2 in Jerez

Het is niet het weekend van Walid geworden. In de tweede wedstrijd van de Red Bull MotoGP Rookies Cup ging Walid na drie ronden onderuit. De coureur uit Coevorden ging nog voortvarend van start maar viel in het gedrang iets terug waardoor hij dreigde de aansluiting te missen. Hij kwam in een groep waar op het scherps van de snede gevochten werd en waar het niet altijd op de meest nette manier aan toe ging. Walid voelde dat de motor beter was ten opzichte van zaterdag en dat er een goed resultaat mogelijk was. Hierdoor wilde hij zo snel mogelijk uit deze groep maar helaas moest hij dit bekopen met een val.

De motor voelde goed aan de eerste ronden. Ik had hier echt een goed resultaat kunnen halen. Ik maakte een prima start en zat direct met de eersten mee. Toen ik aan het wiel kwam van Can Öncü stokte de voortgang. Hij remde zich telkens dood op de ideale racelijn waardoor het stil viel. Hierdoor konden de voorste vijf wegrijden. Ik voelde dat ik echt vooraan mee kon doen vandaag dus ik moest uit die groep. Ik kan wel wachten maar dan zijn de eersten gevlogen, daar heb ik ook niets aan. In een poging om vooraan te komen remde ik de motor onderuit. Ik merk dat ik iets makkelijker snel kan gaan dan de voorgaande jaren. Toen zat ik echt op de limiet. Daarom is het ook zo verschrikkelijk veel pech dat het niet beloond wordt.” Aldus Walid.