Verslag RBR Brno Walid Soppe

23-08-2016

Na een paar lastige weekenden heeft Walid Soppe in Brno de weg omhoog weer gevonden. De Coevorder coureur ging in de op zaterdag verreden race nog onderuit vanaf een tiende positie. In Race 2 eindigde de Drent op de negende plaats in de prestigieuze Red Bull MotoGP Rookies Cup, dezelfde stek als vanwaar hij mocht starten.

walid_brno_2016.JPG

Het vijfde raceweekend van de Red Bull MotoGP Rookies Cup is door Walid Soppe goed afgesloten. Soppe kwalificeerde zich vrijdag als negende en mocht zodoende vanaf een derde startrij vertrekken. Op zaterdag was de temperatuur flink gestegen en verschillende motorfietsen werden vlak voor de start licht aangepast. Soppe had geen bijzondere start maar had nog wel de aansluiting met de eerste groep. Na drie ronden moest hij de jongens voor zich echter al laten gaan omdat hij vanaf het begin geen grip had. Soppe kwam in niemandsland te zitten op een tiende positie en verloor flink terrein. De Spanjaard Rufino Florido, Italiaan Omar Bonoli en Colombiaan Steward Garcia kropen intussen dichterbij het achterwiel van Soppe. Toen het gat gedicht was ging het mis voor Soppe. De Drent schoof met nog zeven ronden te gaan over het voorwiel onderuit.

De omstandigheden in Race 2 waren erg lastig. De hele dag kwam de regen met bakken uit de lucht. Gedurende de MotoGP race droogde het langzaam op maar nog niet voldoende om de Rookies met slicks van start te laten gaan. Soppe ging redelijk van start maar had in de beginfase niet het vertrouwen om echt hard te gaan. Vijf rijders knepen ertussen uit en noteerden direct snelle tijden. De grote groep daarachter, waaronder Soppe, moest in de beginfase maar liefst drie seconden per ronde toegeven op de kopgroep. Deze grote groep bestond uit tien rijders die de hele race met elkaar vochten voor de posities 6 t/m 15. Soppe liet zich constant voor in de groep zien. De jongens bleven tot het einde bij elkaar en uiteindelijk trok Aleix Viu, tweede in de strijd om het kampioenschap, aan het langste eind in die groep. Soppe eindigde als negende, de winst ging naar de Spanjaar Marc Garcia.  

De volgende wedstrijd is in Misano, Italië. Hier wordt alleen op zaterdag een race verreden.