Verslag Ernst Dubbink IDM race Nürburgring

18-06-2015

IDM Nürburgring

Donderdagmiddag vertrok het team richting de Nürburgring, dit voor de tweede race meetelend voor het IDM/ONK. Wegens ziekte waren de monteurs Tonnie en Robert niet aanwezig. Gelukkig was de oud monteur van Ernst tijdens de 125cc, Gijs van Houwelingen, behulpzaam en ging hij dit weekend mee als monteur.

IDM_Nurburgring.JPG

Op de vrijdag stonden er twee vrije trainingen op het programma. De eerste vrije training werd `s ochtends om half negen verreden. De asfalttemperatuur was nog koud, maar door de zon warmde deze gedurende de training snel op. Tijdens de tweede vrije training was het kwik flink gestegen en werd er onder zomerse omstandigheden geraced.
Voor Walid was het een geheel nieuw circuit, de eerste dag werd voor hem dan ook hoofdzakelijk gebruikt om de baan te leren kennen. Thuis had hij het circuit al goed bestudeerd en hij liet tijdens de dag nog maar eens zien dat hij een zeer snelle leerling is! Voor Ernst was het circuit een stuk bekender, hij werkte de eerste dag vooral aan zijn race ritme en er werd gezocht naar de juiste afstelling van de motor en eind gearing. Beide coureurs wisten aan het eind van de dag de snelste rondetijd in hun klasse te noteren!

IDM_Nurburgring_1.PNG

Zaterdagochtend was het wederom vroeg, een stuk frisser en er werd regen verwacht. Tijdens het warmdraaien van de blauw gekleurde Eurol moto3 machines vielen er al enkele lichte sputters. Toen het licht einde pitstraat op groen sprong, vertrokken beide coureurs direct en zij gingen als eerste de baan op. In de niet geklokte ronde richting start-finish begon het langzaamaan steeds harder te regenen. Beide coureurs wisten dat er maar één mogelijkheid was voor een snelle rondetijd, de eerste ronde moest het worden!
Ernst wist het tempo direct hoog te leggen, maar nam in zijn kielzog de Duitser Jonas Geitner op sleeptouw.  Hierdoor reed Geitner naar de voorlopige poleposition en moest Ernst genoegen nemen met een tweede plaats. Walid had meer moeite met het wisselvallige weer en bleef op een voorlopige zesde plaats steken.
Gelukkig was de baan tijdens de tweede kwalificatie weer droog en scheen de zon. Er was dus een revanche mogelijk voor beide heren, en deze kwam er! Ernst wist zijn tijd aan te scherpen naar een 1.34,0 en reed hiermee naar de polepostion. Ook Walid had de smaak goed te pakken op het droge asfalt, hij reed een 1.35,0 en wist bij de standaard moto3 de pole te pakken. Beter als dit kun je als team niet richting een wedstrijddag gaan; beide coureurs op pole in hun eigen klasse en beide op de eerste startrij!

IDM_Nurburgring_2.JPG

Zondag, racedag, de dag dat de echte punten worden verdeeld! Ernst maakte een goede start, maar moest de leiding direct overgeven aan Jonas Geitner. Walid moest daarentegen bij de start een aantal plaatsen toegeven en bij het aanremmen van de eerste bocht kwam hij in aanraking met mede coureur Leon Czichos. Czichos crashte, maar Walid wist de machine gelukkig op de baan te houden. Walid wist daarna direct in de eerste ronde zijn achterstand goed te maken en de koppositie in de standaard klasse over te nemen van Tim Georgi. Hiermee lag hij in totaal op een derde plaats. Voor hem vocht Ernst met Jonas om de winst in de open moto3 klasse. Ernst bleef constant strak in het achterwiel van Jonas rijden en wachtte zijn kans af. In de twaalfde ronde nam hij de leiding kort over, maar in de slotfase van de race was het Jonas die na een klein foutje van Ernst de versnelling inzette. Er ontstond een klein gaatje, welke Ernst niet meer dicht wist te rijden en Jonas pakte de winst voor Ernst. Walid werd eerste in de standaard moto3 klasse en derde in totaal. Hij reed een super nette race en pakte in zijn eerst moto3 wedstrijd direct de volle winst! Kortom, een zeer geslaagd weekend voor het “Ernst Dubbink Eveno racing team”

IDM_Nurburgring_3.jpg

Ook maakte de KNMV nog een mooi videoverslag van deze race met Walid & Ernst in hoofdrol:

KNMV verslag IDM race Nürburgring

Aankomend weekend rijden we een demo tijdens de Classic TT van Gramsbergen op het circuit van Anerveen. Hier rijden alle oude helden op motoren van vroeger! Dus zeker een leuke agenda tip!
Meer info omtrent dit event is te vinden op: www.eveno-racing.nl/classic-tt

Met vriendelijke groeten,
Ernt Dubbink Eveno racing team