Verslag Dutch TT Walid Soppe

30-06-2016

Tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie op vrijdag was het prachtig weer met temperaturen rond de 25 graden. Walid had al snel een goed tempo te pakken en deed continu bovenin mee. Ook in de kwalificatie ging het uitstekend met een 2e startplaats als resultaat. Zijn beste startpositie tot nu toe in de Red Bull Rookies Cup!

Race 1:

WALID ÉÉN VAN VELEN IN CRASH FESTIJN

Walid is in de eerste race van de 86e Dutch TT niet gefinisht. Vanaf de eerste startrij ging de Drent voortvarend van start in de verregende wedstrijd. De eerste ronden reed Walid direct van voren en in de derde ronde pakte hij zelfs de kop, tot dat een val bij het aanremmen van de haarbocht roet in het eten gooide en hij de kans op een overwinning aan zich voorbij zag gaan. Slechts twaalf van de 24 coureurs haalden de finish

 

Met een tweede startplaats, zijn beste startpositie tot zover in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, begon Walid’s tweede TT voortvarend. Echter waren de omstandigheden op zaterdag behoorlijk anders dan die op vrijdag. In de MotoGP kwalificatie op de zaterdagmiddag maakten al meerdere coureurs kennis met het Asser grind. Door de regen bleef het tricky en dat merkte het halve veld van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Al in de opwarmronde ging het mis voor de Rus Makar Yurchenko. Dit was de eerste van velen want na dat de rode lichten doofden en de jongelingen aan hun race begonnen ging de een na de ander onderuit.

 walid rbr assen 2016 race 1

Walid startte de wedstrijd erg zeker en liet zich constant van voren zien. Na in de derde ronde de koppositie te hebben ingenomen ging het bij het aanremmen van de Haarbocht mis. Het voorwiel van de KTM schoof onderuit maar Walid was nog wel in staat om de motor op te pakken en zijn wedstrijd te vervolgen al was het zicht op een podium verloren. Één ronde later kwam de race definitief ten einde voor de coureur uit Coevorden toe hij op hetzelfde punt wederom onderuit schoof. Met nog vier ronden te gaan, op 2/3 van de wedstrijd, kwam er een rode vlag en werd de race stilgelegd. Op dat moment stond polesitter Raul Fernandez aan de leiding en dus won hij Race 1 in Assen. Beste Nederlander was Victor Steeman met een achtste plaats.

 Reactie Walid:

”Het is jammer dat ik gevallen ben maar tot aan de val ging het goed. Ik probeerde te winnen zoals ik dat altijd doe en dan weet je dat het soms mis kan gaan. Dat heb ik liever dan dat ik doelloos achtste was geworden. Ik rijd altijd om te winnen. Ik denk niet dat ik teveel risico’s heb genomen dus in dat opzicht kan ik niet boos zijn. Morgen is er weer een kans.”

Verslag race 2:

Walid strand in laatste ronde na perfect opgebouwde race

Een TT om nooit te vergeten, helaas niet in positieve zin. Hoewel Walid tijdens de TT in beide races liet zien te kunnen winnen in de Red Bull MotoGP Rookies Cup keerde hij zonder punten terug naar Coevorden. Was het in Race 1 al na vier ronden over en sluiten, in Race 2 hield de 16-jarige het langer vol. Met nog drie bochten te gaan en een glorieuze overwinning in het verschiet ging het alsnog mis. Walid verloor de grip en gleed over het voorwiel het grind in.

walid rbr assen race 2

Voor het eerst de TT op zondag maar de dag deed zijn naam geen eer aan. De dag bracht voornamelijk regen en dat zorgde voor erg lastige omstandigheden in Assen. Walid mocht wederom vanaf de tweede positie starten. De Drent had zich voorgenomen op iets rustiger van start te gaan omdat hij niet direct wilde crashen. Dit was duidelijk zichtbaar want Walid zakte ver terug in het veld. De tweede ronde kwam hij als tiende door en had hij een enorme inhaalslag te maken. Na de eerste ronden rustig te hebben aangekeken kwam Walid in een juist ritme en besloot hij dat het nu moest gebeuren. Vier ronden achter elkaar perste hij een lage 2.06 eruit, ruim twee seconden per ronde sneller dan de kopgroep waardoor Walid in no-time de aansluiting vond. Samen met Sasaki, Fernandez, Skinner, Ogura en Yurchenko vormden de heren nu een kopgroep van zes man. Als een mes sneed Walid door de kopgroep heen en na een prachte manoeuvre pakte Walid net als in Race 1 de leiding. In de een-na-laatste ronde vallen Yurchenko en Ogura uit de kopgroep en Walid weet een gaatje te pakken op de rest. Met nog drie bochten te gaan verliest Walid de grip en valt zijn droom alsnog in duigen. De KTM sloeg af waardoor het onmogelijk was om de weg te vervolgen. Door de beide nulscores in Walid in het kampioenschap gezakt van plaats vier naar acht. De race werd gewonnen door Raul Fernandez.

walid rbr assen race 2

Reactie Walid:
”De teleurstelling in het resultaat is groot. Ik heb laten zien dat ik kan winnen maar ik heb helaas ook laten zien dat ik het nog niet tot het einde volhoud. Ik reed twee seconden per ronde sneller dan de eersten maar met nog drie bochten te gaan gleed mijn voorwiel weg. Ik baal enorm dat het zo is geëindigd want ik had graag voor het thuispubliek gewonnen. Bedankt iedereen voor de reacties en support tijdens dit TT weekend, op naar Sachsenring.”