verslag Donington Walid Soppe

01-06-2017

VIER OP EEN RIJ

Walid is tijdens de derde ronde van de ADAC Northern Europe Cup tweemaal op het podium geëindigd. Op Donington Park eindigde hij in Race 1 als derde en in de tweede race zelfs een plaatsje hoger, tweede. De Team Freudenberg coureur pakte hiermee 36 punten en klimt hij naar een derde positie in het Europees kampioenschap.

 

Kwalificatie
Na een overweldigende polepositie in Oschersleben ging het ook op Donington Park voortvarend met Walid. Op een voor hem totaal onbekend circuit wist hij de baan vrij snel onder de knie te krijgen. Op de vrijdag was er slechts één vrije training en ’s middags de kwalificatie, waar tevens ook maar één van was. Erg veel tijd had de Coevorder coureur hier dus niet voor. Desondanks liet Walid zien voorin mee te kunnen doen. Er werden constante rondetijden genoteerd en de snelste rondetijd was goed voor een tweede stek op de grid.

 

Race 1
Onder het deelnemersveld ook enkele Britten die middels een wildcard mee deden aan deze races tijdens het WK Superbike in Donington. Walid kwam de eerste ronde op kop door maar werd gepasseerd door teammaat Tim Georgi en één van de Britse coureurs Richard Kerr. Kerr kon duidelijk het tempo niet volgen van Georgi en vocht om zijn tweede positie te behouden. Dit kostte Walid veel tijd waardoor de aansluiting met Georgi gevlogen was. De strijd om de tweede plaats ging stevig door. Naast Kerr en Walid voegde ook Red Bull MotoGP Rookies Cup coureur Kevin Orgis zich erbij. Tot aan de laatste ronde aan toe spande het erom. Uiteindelijk trok Orgis aan het langste eind vóór Walid en Kerr.

 

Race 2
Wederom was Walid snel van de plaats en pakte hij de koppositie. Dit hield hij tot aan de derde ronde vol totdat een uitrem-actie van Asher Durham ervoor zorgde dat Walid terugviel naar een vierde plaats. Durham was iets te enthousiast en probeerde vanaf een vierde naar de eerste plaats te komen en kwam hiermee in aanraking met Walid. De 17-jarige knokte zich direct terug en een ronde later zat hij alweer op plek twee. De achterstand op Georgi was inmiddels opgelopen tot een halve seconde. Dit klinkt weinig maar het is net teveel om je echt vast te bijten in het wiel van de voorganger. Omdat Georgi zijn motorfiets zo’n 6pk extra telt is het lastig om zonder slipstream de aansluiting te houden. Walid reed onbedreigd naar een tweede plaats en pakte belangrijke punten. Met dit resultaat mocht hij voor een vierde achtereenvolgende keer het podium beklimmen. Een mooie opsteker richting de TT.

 

Walid:
”In de eerste race had ik niet zoveel vertrouwen in de voorkant dus ik ging ik vierde positie zitten wachtend op de laatste ronden om toe te slaan. In de eindfase gaf ik alles voor een goed resultaat en zette ik de snelste rondetijd neer van iedereen. In de laatste bocht remde ik erg laat en ging ik Orgis voorbij maar omdat hij zo licht is accelereerde hij sneller en ging hij mij toch weer voorbij. In Race 2 zat ik er goed bij maar een rijder probeerde zonder te remmen de bocht door te gaan en hij drukte me van de baan. Ik moest terugvechten en eindigde nog als tweede. Ik ben blij met dit resultaat en hoe het team gewerkt heeft om dit voor elkaar te krijgen.”

Foto’s: Nico Schneider