Verslag ADAC NEC Cup Oschersleben

31-08-2016

Verslag ADAC NEC Cup Oschersleben

Afgelopen weekend werd op het circuit van Oschersleben in Duitsland een 8 uurs race verreden. Ernst en Sander reden hier twee wedstrijden in het bijprogramma, in de ADAC Nortern Europe Cup.
 

sander_oschersleben.jpg

Tijdens de eerste training moest Ernst even weer inkomen na de zomerstop. Na enkele ronden lukte dit aardig, ondanks het warme weer. Al vanaf het vertrek op donderdag was het over de 30 graden. Ernst kon de goede afstelling vinden en daarna zakten de rondetijden.  Voor Sander gold hetzelfde, al moest hij wennen, nadat hij twee weken achter elkaar wedstrijden heeft gereden in de Red Bull MotoGP Rookies Cup met een andere motor. Ook zijn rondetijden zakten en kon goede tijden noteren.
 
In de eerste kwalificatie noteerde Ernst al snelle tijden om in de tweede kwalificatie de pole in zijn klasse te pakken. Sander reed in de eerste kwalificatie een derde tijd. In de tweede kwalificatie wist hij zijn tijd te verbeteren, maar werd door een andere snelle rijder terugverwezen naar de vierde plaats op de grid. Daarmee stonden Sander en Ernst op de vierde en vijfde plaats op het startveld.
 
Ernst kende in de eerste wedstrijd een sterke start en kon in de eerste bocht al de derde plaats innemen. Even later nam hij de tweede plaats in, maar zijn tegenstander gaf zich niet zomaar gewonnen. Ze wisselden regelmatig van positie, maar Ernst wist dit duel in zijn voordeel te beslechten. De koploper in de wedstrijd kon door dit duel weglopen van Ernst en hij moest dan ook alle zeilen bij zetten om hem nog te kunnen pakken. Echter bleek een voorsprong van een dikke 3 seconden te veel om nog dicht te kunnen rijden, al wist Ernst wel dichterbij te komen. Ernst finishte de wedstrijd als tweede, en werd hiermee eerste in de Moto3 GP klasse.
Sander startte als beste Nederlander de eerste race, maar moest enkele posities prijs geven in de eerste ronde. Hij kwam vervolgens in een gevecht terecht om de zevende plaats en kon even later aansluiting vinden met de groep die streed om de derde plaats. Sander finishte de wedstrijd als 6e, waardoor hij de vijfde positie in de Moto3 Standard klasse kon pakken.
 
De tweede wedstrijd werd 5 minuten vervroegd gestart, zonder dat het team van Ernst dit door had. Omdat het team helemaal achter op de paddock stond kon niet worden gehoord dat dit werd omgeroepen. Daardoor was Ernst laat in de pitstraat en moest Ernst als laatste starten. Hij kende echter een hele goede start en pakte al veel posities in de eerste bochten. Na driekwart ronde lag Ernst al zevende. Even later kreeg Ernst echter een highsider en eindigde met een zere enkel in de grindbak. Hierdoor kwam een rode vlag situatie en was Ernst zijn race voorbij.
 
Sander moest na de herstart enkele posities prijs geven en kwam de eerste ronde door als elfde. In de tweede ronde wist hij nog 3 man te pakken maar werd in de derde ronde flink naar buiten gedrukt, waardoor Sander door het gras moest. Hierdoor zakte hij terug naar de twaalfde positie. Hij wist zich kranig te weren, reed een sterke race en vond wederom de aansluiting met de kopgroep. Hier sloot hij even later bij aan en in een mooi gevecht wist Sander de race als 5e in zijn klasse te finishen.
 
Vanaf vrijdag 23 september is het volgende raceweekend op de Hockenheimring, al zal Sander daar niet rijden omdat in hetzelfde weekend de Red Bull MotoGP Rookies Cup de finale gereden wordt op Aragón in Spanje