Red Bull MotoGP Rookies Cup Silverstone

01-09-2015

Zaterdag 29 augustus: race 1

Tijdens de eerste race op het circuit van Silverstone is Walid op een elfde plaats geëindigd. Na een goede start kwam de coureur uit Coevorden in een groep van zeven man dat voor een tiende plaats streed. Na een bloedstollende slotfase eindigde hij uiteindelijk als elfde, wat goed was voor vijf punten.

silverstone rbr

Foto: Red Bull Gold & Goose

Om 16.30 maakten de jongens van de Red Bull MotoGP Rookies Cup zich op voor de eerste race op het legendarische circuit in Silverstone. Walid, die mocht vertrekken vanaf een 16e startpositie, maakte een goede start. Dit zorgde voor de nodige vreugde vanaf de pitmuur, waar vader Henk gespannen toekeek, aangezien Walid in de voorgaande races hier vele plaatsen verloor. Door deze problemen werd besloten om in Silverstone zonder launch-control te starten en dit pakte dus positief uit. Na drie posities te hebben gepakt kwam de jonge wegracer de eerste ronde door als dertiende.

Al gauw ontstonden er drie groepen. Een kopgroep van zes, drie daarachter en daarna de groep waarin Walid zich bevond. In de beginfase was Walid voorin te vinden maar langzamerhand viel hij terug en moest hij plaatsje voor plaatsje toegeven. Na constant stuivertje wisselen met jongens als Robert Schotman en thuisrijder Rory Skinner stond Walid vlak voor het einde, mede door een technish defect van de Tsjech Gbelec en het uitvallen van Spanjaard Florido, veertiende. De tijden waren sneller dan in de kwalificatie en vanaf halverwege de race reden de nummer zeven, acht en negen vergelijkbare tijden met de groep daarachter. De verschillen waren dan ook niet groot en in de laatste ronde wist Walid hiervan te profiteren en pakte hij zijn landgenoot Robert Schotman. Twee bochten voor het einde ontstond er nog een crash in de groep die streed voor een tweede plaats. Japanner Toba en Spanjaard Garcia kwamen met elkaar in aanraking en wisten de machine niet overeind te houden. Hierdoor schoof Walid nog eens twee plekken op en finishte hij als elfde.

Zondag 30 augustus: race 2

Evenaring beste resultaat in kletsnat Silverstone

Walid is zondag in de tweede race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup als zevende geëindigd. In een kletsnat Silverstone evenaarde hij daarmee zijn beste resultaat tot nu toe in deze klasse, na een eerdere zevende plaats in Jerez.

silverstone zondag regen

Foto: Gold and Goose/ Gareth Harford

De omstandigheden in Silverstone waren niet gemakkelijk. In de ochtend had het stevig geregend en gedurende de dag bleef het miezeren en droogde de baan niet op. Tijdens de eerste race van de dag, de Moto2, werd de baan enigszins droog gereden op de ideale lijn maar tijdens de opwarmronde van de MotoGP kwamen de donkere wolken weer opzetten. Voor de Rookies een spannend moment. Nog geen enkele training, kwalificatie of race reden zij in de regen dit seizoen. Dit was ook duidelijk te merken aan het aantal crashes. Maar liefst tien coureurs belandden in de grindbak.

Na drie sighting laps en één opwarmronde begonnen de jongelingen aan hun wedstrijd. Walid maakte wederom een goede start en direct werden er enkele plaatsjes gepakt. Walid kwam kort achter Robert Schotman op een dertiende positie de eerste ronde door. Daarvoor ontstond een gaatje en de coureur uit Coevorden, die inmiddels zijn landgenoot gepasseerd was, wist dit dicht te rijden. Langzaamaan sloop hij de top-10 binnen. Verschillende coureurs wisten de machine niet overeind te houden, waaronder de Spanjaard Garcia die vanaf de leidende positie onderuit gleed en een spectaculaire crash vlak voor Walid waarbij de motor van Spanjaard Viu hard de muur inreed.

silverstone zondag race

Foto: Gold and Goose/ Gareth Harford

Walid bleef uiterst rustig en reed enorm snel richting het achterwiel van de Rus Yurchenko. Op de start en finish streep passeerde Walid de Rus en stond hij een tijdje zesde. Een hachelijk moment zorgde er echter voor dat hij deze positie weer moest afstaan. Door een highsider kwam Walid op de tank terecht maar kon hij de klap ternauwernood opvangen, blijven zitten en een zevende plaats halen. Met dit resultaat en de elfde plaats in de eerste race schrijft de man uit Coevorden 14 punten bij voor de strijd in het wereldkampioenschap. De volgende wedstrijd op de kalender van de Red Bull MotoGP Rookies Cup is in Italië op het circuit van Misano.

” Ik begon vrij rustig aan de eerste training. Silverstone is een moeilijke baan. Ik verloor veel tijd in een bepaalde sector en de motor was ook niet top. Stap voor stap wist ik dit te verbeteren en het ging sneller en sneller, al bleef ik wel rond dezelfde positie hangen. Uiteindelijk moest ik starten vanaf de zestiende plaats. Niet een positie die ik wil, maar de tijd was oke.’
‘In de eerste race maakte ik een goede start en kwam in een groep van zeven man dat vocht voor een tiende plaats. In Bocht 10 stuiterde de motor nog wel enorm, dat kostte veel tijd en ik viel langzaam terug in die groep. De laatste ronde ging ik er nog even goed voor zitten en ik finishte als elfde.”

”Tijdens de tweede race regende het voor het eerst dit seizoen. Ik keek er erg naar uit en verwachtte een goed resultaat. Wederom had ik een goede start en ik kon gemakkelijk naar de jongens voor mij rijden. Ik wist er veel te passeren en ik bleef gefocust om niet te vallen, zoals andere wel deden. In de laatste ronde maakte ik nog een highsider en landde op de tank. Ik kon hem gelukkig ternauwernood redden, maar verloor wel een plekje en finishte als 7e. Een evenaring van mijn beste resultaat (Jerez, Race 2)! Over twee weken rijden we op Misano. Ik heb er zin in, want ik mag dan weer honderd procent geven!”

silverstone uitslag race 2