RBR Brno Walid Soppe

07-08-2017

Tijdens de 2e vrije training op vrijdag kwam de pechduivel al voor de eerste keer op bezoek bij Soppe: hij reed net achter de Belg De Vits toen de motorfiets van de Belg uit de versnelling schoot en Walid hem niet meer kon ontwijken en beiden gestrekt de grindbak in gingen.

Veel schade, een zere rug voor Walid en erg weinig tijd omdat de kwalificatietraining er vlak achteraan kwam, maar met behulp van de monteurs van de Rookies Cup lukte het toch nog om de motor weer klaar te hebben voor aanvang van de kwalificatie. Echter was de afstelling nog lang niet OK waardoor Walid alweer snel naar binnen moest voor enkele aanpassingen. Uiteindelijk kwalificeerde hij zich als 13e voor de 2 races.

Race 1: 7e plaats ondanks rugblessure

Walid Soppe is tijdens de eerste race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup in Brno, Tsjechië als zevende geëindigd. Tijdens de vierde ronde van het kampioenschap reed de Coevorder coureur van een twaalfde startplaats naar de kopgroep. Met nog twee ronden te gaan kon Soppe het tempo niet meer volgen in verband met een rugblessure die opspeelde, overgehouden aan een val een dag eerder.

walid race 1 brni 2017

Soppe kwalificeerde zich als dertiende maar aangezien de Italiaan Bonoli niet fit was verklaart door de doktoren schoof de Drent op van de vijfde naar de vierde startrij. Onder zonnige omstandigheden maakte Soppe een goede start en haalde meerdere coureurs in. Na de eerste ronde kwam hij als achtste door. Achter hem ontstond er een gat naar de nummer negen en formeerde er een kopgroep van acht man. In deze groep werd constant gestreden om de eerste plaatsen. Met nog drie ronden te gaan vocht Soppe zich naar voren. Voor aanvang van de finale ging Ai Ogura onderuit en Soppe kon er ternauwernood omheen. Soppe miste de aansluiting en samen met het feit dat hij met erg veel pijn aan zijn rug rondreed moest hij de koplopers laten gaan. Soppe maakte de race vol en finishte als zevende. 

Race 2: te koude motor kost Soppe topklassering

Walid Soppe is zondag tijdens de tweede race van de Red Bull MotoGP Rookies Cup als twaalfde over de finish gekomen. In de regenrace op het circuit van Brno stormde de coureur uit Coevorden van een twaalfde naar een vierde positie. Het podium lag in het verschiet tot de motor snelheid verloor. Soppe viel terug naar een twaalfde plaats en houdt uiteindelijk slechts vier punten over aan deze race.

walid brno race 2 2017

De jonge Rookies vertrokken met slicks richting de startopstelling. Echter begon het vlak voor de start weer te regenen waardoor de start werd onderbroken en er gewisseld werd naar regenbanden. De race betrof slechts negen ronden en Soppe baande zich een weg door het veld. Halverwege de wedstrijd reed hij op een vierde plaats kort achter de nummer twee, Deniz Öncu en nummer drie Kevin Orgis. Helaas voor de Drent viel hij vanaf dat moment terug. Waarschijnlijk door water in het blok had de motor een temperatuur van slechts 42 graden.

walid race 2 brno 2017

 

Omdat dit onder een bepaald minimum is slaat de elektronica op save zodat er geen verdere schade aan het motorblok ontstaat. Hierdoor was de topsnelheid van Soppe zijn KTM slechts 160 in de laatste ronden tegenover 210 van de rest. Zienderogen moest hij de medecoureurs laten gaan. Ondanks de problemen reed hij de race uit op een twaalfde positie. Een dag eerder finishte de Soppe als zevende waardoor het totaal aantal punten op dertien komt dit weekeinde. Binnen een week staat alweer de volgende wedstrijd op het programma, de thuiswedstrijd van Red Bull op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk.