Loris Veneman

30-06-2022

 

Raceverslag MotoGP Sachsenring en Dutch TT Assen:

 

Nadat de races op Le mans en Oschersleben al enige tijd achter de rug waren was het tijd voor de wedstrijden op de Sachsenring en Assen, beide tijdens de motoGP.

Voordat we naar Sachsenring vertrokken zijn we eerst nog wezen trainen op het circuit van Most, op dit circuit wordt namelijk ook een wedstrijd verreden en het ligt slechts op een uur rijden van de Sachsenring. De training in Most verliep goed, er was veel rijtijd en er waren een aantal andere NTC-rijders aanwezig met wie we samen konden rijden. Op woensdagavond vertrokken we naar de Sachsenring om daar op donderdagochtend alles klaar te maken.

Het beloofde een warm weekend te worden met zeer hoge temperaturen, in 2021 hadden we dit ook en we wisten dat dit het niet makkelijk zou maken hier. In de trainingen veel werk alleen gedaan, met name een eigen ritme was belangrijk en we kozen voor een langere gearing. Dit pakte op zich goed uit en Loris kon zelfstandig goede tijden zetten welke aan het eind goed waren voor P4 op de grid.

Tijdens de eerste race werd echter duidelijk dat de lange gearing in de groep voor moeilijkheden zorgde, het was lastig eigen lijnen te rijden en hierdoor kon Loris niet de bochtensnelheid houden die nodig was met deze gearing. Een tweede probleem vormde de waterpomp die haperde, hierdoor werd de motor temperatuur hoog en verloor de motorvermogen. Meer dan een P6 zat er niet in helaas.

Voor Race 2 kozen we de kortere gearing en monteerden we een nieuw waterpomp. De race begon goed maar er was opnieuw een flink gevecht, Loris kwam hierbij een paar maal op de groene stukken en kreeg een “tracklimit” warning vroeg in de race. In de laatste ronde helaas nog eenmaal buiten de baan gekomen waardoor er een tijdstraf van 3 seconden werd toegekend en Loris terugviel naar de 10de plek. Niet waar je wil zijn dus even resetten voor Assen.

Dutch GP Assen, de race in Assen is natuurlijk een piekmoment in het jaar, hoewel we niet vaak kunnen trainen op Assen is het zeker wel de thuis race en dit jaar voor het eerst echt met publiek.

Zoals altijd in Nederland kan het weer nog wel eens gek doen, dat was zeker op de vrijdag het geval. Een enorme wolkbreuk zorgde ervoor dat de eerste vrije training in zijn geheel geannuleerd werd, er lag gewoon te veel water op de baan. Minder rijtijd dus om alles af te stellen. Gelukkig hadden we al een goede basis om op terug te vallen. In de tweede vrije training geen gekke dingen gedaan en vooral gewerkt aan het ritme.

In de kwalificatie moet het dan wel even gebeuren, meteen in de eerste ronde kon Loris een 49ér zetten en deze daarna in zijn eentje nog verbeteren. Met deze tijd stond Loris heel lang op P1 totdat 1 andere rijder 2 perfecte slipstreams gevonden had en onder de tijd door dook. Een P2 voor beide races tijdens de TT. Een goede plek, hier hadden we al eerder gestaan.

De strategie voor race 1 was best simpel, kijken of we de eerste 3 ronden een gaatje kunnen slaan. Mocht dit niet lukken dan rustig blijven en in de groep voorin zitten. Loris pakte meteen de koppositie maar trok in de tweede ronde de motor onderuit. Verder rijden was geen optie dus een DNF in race 1. Uiteraard was er veel teleurstelling en het duurde even voordat het vizier weer op race 2 stond.

Race 2 iets rustiger begonnen en met name gezorgd dat hij in de kopgroep kon blijven, niet te veel risico maar ook niet te ver laten afzakken. Het was een spannende groep met zeer veel wisselingen en ook een goed tempo. De racesnelheid was sneller dan de dag ervoor. In de ene laatste ronde wist loris de kop te pakken wilde een gaatje slaan, door de hardere wind was het niet mogelijk weg te komen dus werd hij weer opgeslokt door de groep. Een gevecht tot de finish zou het worden. Op de lijn P5 op slechts 0,12 seconde van het podium. Heel even was er een beetje teleurstelling maar de uitloop ronde met publiek maakte dat goed. Enorm genoten van deze eerste TT met al de gasten en het publiek.

Er is nu een korte zomerstop tot de race in Most (Tsjechië) daarna komen we op 14 augustus weer naar Assen. In dat weekend zullen we ook een sponsor weekend houden. Hiervoor ontvangen jullie op korte termijn meer info en een uitnodiging.

Tot snel en hopelijk tot ziens straks in Assen.

 

"rijder aan het woord"

Wat was het gaaf om tijdens de TT voor zoveel publiek te mogen rijden, we hadden dat in Duitsland ook wel maar in Assen is toch anders.Ook de persconferentie met de motogp rijders was fantastisch. Wat kwam er veel op me af pers publiek tv opnames ik vond het allemaal erg leuk om te doen maar het was ook een druk programma.

Ik was tevreden met mijn 2de startplek en begon de race vol zelfvertrouwen en had mijn plan al klaar, wegrijden bij de rest, helaas ging ik op kop onderuit vreselijk balen en dit heeft wel even geduurd voordat ik het naast me neer kon leggen. volgende race alles weer gegeven veel op kop gelegen in een kopgroep van 11 rijders maar dan komt het op de laatste bocht aan en dan is het net een loterij wie het gaat worden p5 moest ik dan maar tevreden mee zijn.

De uitloop ronde maakte alles goed publiek helemaal gek en juichen dus ik heb daar maar even mijn moment gepakt, wat een mooie en enthousiaste reacties heb ik gehad. Iedereen bedankt voor alles en tot snel.

 

Sportieve groet,

Loris en Barry