Verslag IDM race Schleiz

04-08-2015

Walid Soppe heeft tijdens de vierde wedstrijd voor het Duits kampioenschap Moto3 op de Schleizer Dreieck een leervol weekend gehad. Op het voor Walid onbekende circuit wist hij zich elke training te verbeteren en ook in de race trok hij deze lijn door. Helaas viel hij door een stop and go penalty terug van de eerste naar de vierde positie.

walid schleiz

Vrije trainingen
Op vrijdag stonden de vrije trainingen op het programma. De eerste training werd door Walid zonder transponder verreden en was voornamelijk bedoeld om de baan te leren kennen. Omdat deze sessie al vroeg begon was het daarnaast nog te koud om direct snelle rondetijden te laten zien. De Schleizer Dreieck, gelegen in Oost-Duitsland, is een stratencircuit dat al sinds 1923 gebruikt wordt voor het racen. In de tweede vrije training wist de Coevordenaar mooie vlakke rondetijden neer te zetten. Een echte uitschieter zat er nog niet tussen maar Walid gaf aan dat hij nog verbeterpunten zag voor de kwalificaties.

handtekeningen schleiz

Kwalificaties
De eerste kwalificatie, op zaterdagochtend, wist Walid al vrij snel zijn tijden van de vrije trainingen te verbeteren. Met een 1.36.1 was hij ruim een seconde sneller dan de dag ervoor. Hij geeft aan dat hij geen verandering in de motor wil voor de tweede kwalificatie en dat deze goed aanvoelt. In de middag is de temperatuur in Schleiz al behoorlijk opgelopen en wederom weet Walid zich te verbeteren. Met een 1.35.3 is hij de snelste in de tweede kwalificatie maar doordat beide kwalificatie gecombineerd worden start Walid als tweede in de wedstrijd in de standaard Moto3 klasse. Slechts 2/100ste is het verschil op zijn voorganger, de Duitser Tim Georgi. Teamgenoot Ernst Dubbink, die deelneemt in de open Moto3 klasse, wist zich eveneens als tweede te kwalificeren en dus kan het team tevreden terug kijken op de kwalificaties.

training schleiz

Races
Na een sterke warm-up waarbij Walid, ondanks de oude banden en de koude temperatuur, slechts 0,2 seconde langzamer was dan in de kwalificaties begon de Coevordenaar vol goede moed aan de wedstrijd. De strijdlustige coureur kwam snel van zijn plaats maar later bleek dat dit blijkbaar toch iets te snel was en de racedirectie besloot hem een stop and go penalty te geven. Intussen was Walid met een sterke race bezig en nadat hij drie ronden aan kop had gelegen kwam de Coevordenaar de pitstraat binnenrijden om aan zijn straf te voldoen en na tien seconden stil te hebben gestaan kwam hij als laatste weer de baan op. Vanuit deze positie wist hij nog op te klimmen naar de vierde plaats. Met de snelste raceronde op zijn naam is de vierde plaats niet waar Walid op gehoopt had maar ook hiervan heeft hij weer geleerd.

Ernst reed ook een knappe wedstrijd en was de gehele race in gevecht met Jonas Geitner voor de 1e plaats. 3 ronden voor het eind lukte het Ernst om Geitner voorbij te gaan maar deze wist een ronde laten weer terug te komen naar de 1e plaats en ondanks verwoede pogingen van Ernst finishte hij op de 2e plaats op minder dan een seconde van winnaar Geitner

De reacties van de heren na afloop van de race:

Ernst Dubbink #61: “Ik ben erg tevreden! Ik dook als tweede, direct achter Geitner, de eerste bocht in. Het tempo lag meteen erg hoog en ik bleef gedurende de race strak in zijn wiel. Richting het einde van de race kregen we beiden last van achterblijvers. Hiervan kon ik profiteren, waardoor ik op kop kwam. Helaas werd ik twee ronden voor de finishvlag ingehaald. In de laatste ronde probeerde ik het nog eens in sector 1, waar ik beduidend sneller was, maar ik kwam net iets te kort waardoor ik uiteindelijk als 2e finishte."

Walid #13“Ik reed een constante, snelle race waar ik tevreden over ben. Helaas maakte ik een jumpstart waardoor ik tijdens de race de pitstraat moest bezoeken. Hierdoor verloor ik veel tijd, uiteindelijk wist ik toch als 4e te finishen.”

Walid is vastbesloten revanche te nemen aanstaand weekend tijdens de IDM race op het thuiscircuit in Assen, ook Ernst is gebrand op de 1e plek en Jonas Geitner in een rechtstreeks duel te verslaan.

Kom dus allen naar Assen zondag 9 augustus a.s. om de heren aan te moedigen