CEV Valencia Walid Soppe

22-11-2016

Soppe eindigt laatste race voor Dutch Racing Team met zwarte vlag

Walid Soppe heeft de laatste ronde van het FIM Moto3 Junior World Championship afgesloten met een zwarte vlag. De Coevorder coureur maakte volgens de organisatie een valse start in Race 2 en kreeg een ride-through penalty opgelegd. Hier gaf de Dutch Racing Team coureur echter geen gehoor aan waardoor hij acht ronden voor het einde gediskwalificeerd werd. In de eerste race op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia nam wereldkampioen Dalla Porta, Soppe mee in zijn val waardoor ook dit weekend geen punten konden worden bijgeschreven in het debuutseizoen van de Drent.

walid valencia cev 2017

Race 1

Met een gigantisch aantal inschrijvingen van maar liefst 57 coureurs konden ‘slechts’ de snelste 44 rijders deelnemen aan de twee races. Soppe kwalificeerde zich als 25ste en mocht dus starten op de zondag. Door enkele gridpenalties startte Soppe als 22ste en ging hij bovendien goed van start. Soppe koos ervoor om de buitenkant te kiezen en zo een hoge snelheid te houden. Hierdoor veroverde hij direct veel posities maar het is ook een riskante route. Dat bleek in de tweede bocht toen de Italiaan Lorenzo Dalla Porta, die achteraan moest starten omdat de motor vlak vóór de start vlam vatte, een flinke highsider maakte en daarbij Soppe meenam. Dalla Porta nam veel risico om de verloren plaatsen goed te maken aangezien de wereldtitel in Valencia beslist werd tussen hem en Marcos Ramirez maar moest dit dus bekopen met een crash.

Race 2

In de eerste bocht was het direct dringen geblazen. Soppe moest even rechtop om niet in aanraking te komen met een van zijn medecoureurs. Hierdoor verloor hij wel erg veel plaatsen en moest hij vanaf een 35e positie zich terugvechten naar voren. Dit ging behoorlijk en ronde na ronde kwam de Dutch Racing Team naar voren. Met nog twaalf ronden te gaan was Soppe inmiddels opgeklommen naar een 22e positie en had hij tevens de aansluiting gevonden met de groep die vocht voor positie 14. Gezien de rondetijden had hij hier een goede slag kunnen slaan, ware het niet dat hij op het pitbord te zien kreeg dat hij naar binnen moest. Een valse start was geconstateerd en Soppe kreeg een ride-through penalty opgelegd. Hier gaf de 16-jarige geen gehoor aan en met nog acht ronden te gaan was het dan definitief over en sluiten toen de wedstrijdleiding een zwarte vlag toonde en de nummer 13 diskwalificeerde. De winst ging naar de Spanjaard Raul Fernandez die zijn teamgenoot Lorenzo Dalla Porta alsnog wereldkampioen zag worden nadat Marcos Ramirez halverwege Race 2 onderuit schoof.

Afscheid bij Dutch Racing Team

Met tweemaal een nul score in Valencia komt een einde aan de eenjarige samenwerking tussen Walid Soppe en het Dutch Racing Team. Beide partijen gaan elk hun eigen weg en hebben besloten de samenwerking te beëindigen. Vóór 2017 zijn alle opties voor Soppe nog open. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met verschillende Moto3 teams in zowel het NEC (North European Cup) als het CIV (Italiaans kampioenschap) en het FIM Moto3 Junior World Championship. Het team hoopt hier op korte termijn meer duidelijkheid over te kunnen geven.